מזרחיים כמשל
טענות נפוצות אומרות שמזרחיים מצביעים לימין כי הם מוסתים ע"י הימין הלאומני וכי לאומנות ודתיות הן מסימני המזרחיות. אלו דברי הבל שאינם עומדים במבחן המציאות. אמנם העלייה המזרחית לישראל סבלה מאפליה ודחייה ואלו הן עובדות היסטוריות מוכחות. אבל היום לא כל המזרחיים מוחלשים ובמהלך השנים הפך המונח "מזרחיות" לדימוי של מעמד סוציו-אקונומי נמוך אשר אל מתחת לכנפיו נתכנס כמעט כל מיעוט ישראלי מודר, בלי הבדל מוצא.
מגזרים מוחלשים מצביעים עבור מפלגות ימין ישראליות כי מפלגות אלו הן - ברגע כתיבת שורות אלו - עדיין בשלטון והמצביעים מקווים להיטיב את חייהם באמצעות השלטון. ההזדהות עם הלאומנות הימנית היא תירוץ מוצהר אבל לא סיבה.
כזכור, בשנת 1977 עלתה לשלטון בפעם הראשונה בישראל מפלגת החרות הימנית ומנהיגה, מנחם בגין, הכריז על המגמה "להיטיב עם העם". סיסמה זו סימנה את האופן שבו ביקש הימין לשמר את הנאמנות אליו. יש לשער כי עם ירידת כוחו של הימין, נראה תזוזה של שכבות מוחלשות אל עבר המרכז והשמאל. כשהשלטון היה בידי מפלגת העבודה גם מזרחיים הצביעו בעדה עד שנחלשה. כך קרה לאחרונה ביוון. כך קרה במשטרים דמוקרטיים אחרים. השכבות המוחלשות בוחרות במפלגת השלטון בגלל שהיא בשלטון ולא בגלל האידיאולוגיה שלו. האם יש בפעולת ההזדהות עם השליט, פיצוי על תחושת חולשה ורווח של תחושת השתייכות למוקד כוח? יש להניח כי כן. מכאן שהחלפת השלטון הקיים נובעת מהיחלשותו ולא מעוצמת ההתנגדות אליו, תהיה צודקת מבחינה חברתית ככל שתהיה.
אולם לא רק השכבות המוחלשות בוחרות בנאמנות לשלטון. בעקבות המחקר בצייתנות של סטנלי מילגרם (1974), כ- 63% מהאוכלוסייה מזדהים עם כוח וסמכות, בלי הבדל מוצא, מעמד ואורח חיים. למרות הוויכוח שניטש אז אודות הניסוי הזה, עדיין מסקנותיו שלו ותוצאות של מחקרים אחרים, מאוששות את הטענה המרכזית גם היום.
המעברים מימין לשמאל הם מחזוריים. הסיבות לעלייה וירידה של שלטון מסוים היא גם כן מחזורית וקודם לכול נובעת ממצב כלכלי וציפיות לעתיד טוב יותר או מאיים יותר.
האם פירוש הדבר שאין מה לעשות אל מול מחזוריותו של טבע השלטון ולהמתין עד כי ייפול מעצמו? ודאי שלא. הימין הישראלי גרם נזקים עצומים בתחום המוסר האנושי, הרווחה האישית, הביטחון האישי, וכלכלת ההמונים וראוי שיוחלף.
מי שמבקש להחליף את השלטון, חייב להתייחס אל השלטון הקיים כאל מי שזמנו עבר ואל תכניו כאל תכנים שבמקורם הם עשויים להיות חיוביים אבל הגשמתם בידי הימין היא מעוותת.
למשל: הדיון ביהדות.
המבקש היום להחליף את שלטון הימין בישראל חייב להצהיר על שמירת אמונים למסורת יהודית וכן כל מסורת אחרת, אבל לא באופן שבו הימין והמתנחלים שלו מקיימים אותה אלא כמסורת פתוחה ושוויונית לכל אדם, בדגש על השוויוניות, בכל דיון יש להדגיש את הפנים המוסריות ביהדות ולהציג את הימין כמי שעיוותו עקרונות מוסר אלו. זוהי אמת היסטורית ועל כן היא ראויה לדיון.
למשל: איומים ביטחוניים.
יש לבחון מחדש איומים ביטחוניים שהימין מכריז עליהם השכם והערב, וקודם לכול יש להטיל בהם ספק. למשל: האיום האיראני הוא סוג של אחיזת עיניים גלובאלית, שהובילה האימפריה האמריקאית ועתה אין לה עוד חפץ בה ועל כן היא מבקשת להגיע להסכמה עם איראן, בעוד הימין הישראלי עדיין מתרפק על "האיום האיראני", כי אפילו אם לאיראן תהיה פצצה, ייווצר מאזן אימה בין ישראל לאיראן כי אף אחת מהן לא תוכל לתקוף את השנייה וכן הלאה.
על כן גם הסיסמה "פשוט מחליפים" היא טובה כחלק ממסע זה.
(הקליפ מבוסס על התמונה של Avicii - The Days אבל המילים הן מכאן, מהלב המקומי)
--------------
מילים שמנסות לגעת
אבל רוב הישראלים לא מוכן לגעת בהן: שלום / עניים / עשירים / מדינת רווחה / כיבוש / טרנספר / פצצות הגרעין הישראלי / ה...
במיוחד ה...
--------------
כבוד
- "למה אי אפשר לכבד את דעתו של הזולת? למה?"
(משה איבגי, קול ישראל, רשת ב', 9.3.2015, 14:28)
- למה? כי מרוב כבוד מסוכן לחיות בארץ הזאת. ע"פ סקרים רבים רוב הישראלים הם לאומנים, פשיסטים וגזענים, בורים ואדישים לגורל הזולת, מעריצי סמכות ואכזריים. אי אפשר לכבד אותם. אפשר לפחד מהם. זכותם להשמיע את דעותיהם הבזויות, מקבילה לכל הפחות לזכותנו להוקיע אותם, לדחות אותם, ללעוג להם ולהכפיש את צלמם.
17 במרץ 2015 כל היום.
--------------
מדינה לא צריך לאהוב.
צריך לתקן.
17 במרץ 2015 כל היום.
--------------
3 עקרונות בבחירה אזרחית, דמוקרטית, מודעת
1. אידיאולוגיה זה נכון
לבחור ע"פ מצע אידיאולוגי ולא על פי חישובי כמויות.
כמעט לכל מפלגה יש מצע כתוב באינטרנט. בכול מפלגה יש להבחין באחת משתי התפיסות המרכזיות: קפיטליזם או סוציאליזם.
2. קטנה זה יפה
לבחור במפלגה הקטנה יותר, לריענון הנוף ועידוד השינוי.
3. חופשית זה טוב
מפלגה חופשית - מה שמכונה חילונית, לעידוד הפרדת דת ממדינה שהוא הליך בריא - הן לדמוקרטיה והן לדת.
17 במרץ 2015 כל היום.
--------------
וינסטון סמית: למה להצביע בבחירות?
כי זה מגניב
ואת כל הנימוקים האחרים אתם כבר יודעים בעל פה.
עשה את הבחירות שלך לחוויה מרגשת.
17 במרץ 2015 כל היום.
--------------
"אזרח שאינו מעורב בחברה שבה הוא חי,
הוא פחות מעבד"
(פריקלס, מושל אתונה. המאה ה-5 לפנה"ס)
17 במרץ 2015 כל היום.
-------------- -------------- --------------
"ברצוני לאמץ את כולכם אל לבי ולומר לכם
כי הדבר אשר הכתיב את בואי למקום זה,
הוא הרגש הטהור והאציל של בן גזע נבחר,
אל בני גזע נבחר".
(היטלר, במחזה "היטלר")
--------------
"אני לא סובל כושים
שמביטים לי ישר בעיניים.
אני רוצה לישון! לעצום עיניים,
לראות את הים הכחול
וחרטום מפלח את המים!"
(רב החובל, במחזה "הנוסע הסמוי")
--------------
"אני העוף השחור, אני השופט והתליין.
הלילה אחי, הלילה הוא רק שלנו!
ולא של אף אחד אחר. אני חשוף.
אני עומד לצאת אל האור. להשתחרר".
(סולאנז'-סמך, במחזה "המשרתים")
--------------
"למה תמיד אנחנו צריכים לוותר?
הפעם אני רוצה שגם הפשיסט,
המענה הזה, יסבול".
(פאולינה, במחזה "העלמה והמוות")
--------------
קטן זה יפה.
אינטימי זה נכון.