תאטרון הוא לא רק בידור. תאטרון הוא שליחות אישית וחברתית
מקדש-מעט של אדם בדרך לתיקון עולם
(רגעים של התבוננות בהתנהגות אנושית)
(משך קריאה משוער: 4:30 דקות)
"יש לך יעוד בחיים?"
אחת לשנה, במהלך לימודי המשחק, לאחר שסיימנו פעולה דרמטית ולפני שיוצאים להפסקה, אני שואל את המשתתפים אם יש להם יעוד בחיים. לרגע משתררת דממה. כי לכאורה השאלה הופיעה מאי-שם וללא הכנה מוקדמת וגם "למה הוא מתכוון כשהוא אומר יעוד?" על כן בא אז הסבר קל.
בכל אחד ואחת מאתנו טמונה, במודע או במובלע, מחשבה על יעוד בחיים. זהו מרכיב מהותי בקיום האנושי, ועל כבר העירו גדולים וחכמים ש"האדם מחפש משמעות". מחשבה זו לא תמיד היא מוגדרת כיעוד. לאחרונה מרבים לדבר גם על "חזון". כביכול "באין חזון ייפרע עם" (משלי כט, 18). כביכול, אם לא הגדרת לעצמך "חזון", אין טעם להמשיך ולחיות את חייך. זו כמובן שטות. יש להבחין בין חברה לבין פרט. כשמדובר בחברה, בשבט, בעם, יש סימוכין רבים לכך שללא חזון מאחד, הקבוצה עלולה להתפורר. לא כן הפרט. אינך חייב לדעת מהו היעוד שלך או מהו החזון שלך על מנת לחיות את חייך באופן משביע רצון. ובכל זאת היעוד מוסיף מסגרת מאחדת לקיום האנושי.
יעוד הוא מעבר לחזון והוא מרחיב את גבולות האפשר. הוא יכול להיות דבר שאנחנו אוהבים לעשות וגורם לנו סיפוק אבל הוא לא חייב להיות כזה. הוא יכול להיות כל פעולה ידועה שעשינו, עושים או רוצים לעשות והוא לא חייב להיות כזה. הוא יכול להיות מוגדר ע"י אחרים או על ידינו אנו. הוא יכול להיות מוגדר במילים רבות או במילה אחת. הוא יכול להיות מוגדר באופן חומרי, רוחני, פיגורטיבי או מופשט.
יעוד מגדיר חיים כבעלי משמעות כוללת ותכלית.
ההגדרה יכולה להיות מורכבת או פשוטה בתכלית.
לדוגמא:
להביא ילד לעולם וללמד אותו עשות הטוב.
לעזור לבני אדם הזקוקים לעזרה.
לבנות את הבית הכי גבוה בעולם.
להיות מיליונר.
להיות מפורסם.
לזכות באוסקר.
להשיג שיא בספורט.
להמציא תרופה למחלה ממארת.
להיות מנהיג שיתקן את מצב החברה.
להיות אמן.
להיות אדם הגון.
אלו עשויות להיות מקצת מהתשובות לשאלה "מהו היעוד שלך?". רובן נמצאות בצד החיובי של ההתנהגות האנושית, או לפחות על גבול החיובי. למשל, האם להיות מיליונר או מפורסם ולזכות באוסקר יכולים להיחשב יעוד חיובי? התשובות לכך עשויות להיות שונות ומגוונות.
רוב בני האדם כלל אינם נותנים דעתם על יעוד. לכל היותר הם עשויים להישאל: "אז מה אתם רוצים לעשות בחיים?" ועונים על כך מה שהם עונים או לא. גם "מה לעשות בחיים" יכול להיחשב כיעוד, אם אמנם התשובה תוגדר ככזאת.
פשוט כל כך.
למה להגדיר יעוד?
כי זה עשוי לגרום סיפוק ומחזק את הנפש.
פשוט כל כך.
בחרו לכם יעוד לחיים.
פשוט כל כך.
בחרתם? מגולמים בכך תנאים משלימים, נוחים למדי:
א. יעוד זה לכול החיים, אבל אפשר להחליף אותו מספר בלתי מוגבל של פעמים בחיים.
ב. בקביעת היעוד מגולמת המשאלה לממש אותו, אבל לא בכל מחיר. יש גבול למימוש. אם הוא כרוך בגרימת נזק לזולת או לסביבה, הוא כלל איננו יעוד אלא ביטוי להפרעה נפשית.
ג. בקביעת היעוד מגולמת האפשרות שהוא לא יוכל להיות ממומש בגלל סיבות מובהקות, כלומר מציאותיות. למשל, עיסוקים הכרחיים אחרים או שהוא פשוט "כבר לא מדבר אלי" וכדומה. במקרים אלו אין חובה להתעקש עליו. יהיה נכון וטוב אם אפשר יהיה לדחות או לקבוע יעוד אחר. יעוד כמו תורה – אין בו מוקדם ומאוחר.
מה עושים אם בחרת ביעוד ובטעות ספרת על כך לאדם הלא נכון, למרעיל נפשות כרוני? הנה סיפרתם לו את הדבר והוא כבר מבטל אותך.
- "נו, באמת! זה נקרא יעוד?! כל כך ילדותי! לא רק ילדותי! פשוט אינפנטילי! אין לך משהו טוב יותר לעשות עם החיים שלך?"
אחר כך הוא אורב לך ומצפה:
- "נו, כבר הגשמת את היעוד שלך?! מה?! עוד לא?! אז מתי?! אתה לא נעשה צעיר יותר!" וכן הלאה.
אין מה לעשות מלבד לנתק קשר, לעבור לעיר אחרת. לבקש ממנו תרומה למפעל צדקה.
לפעמים יעוד הוא סוד אישי וצנעת הפרט נאה לו. עד שיוגשם.
בחרו לכם יעוד לחיים.
הוא ילווה אתכם באשר תלכו ושיהיו לכם חיים טובים.
באהבה,
אמיר